I only had limited time to explore San Francisco. That was at times when I hadn’t photographed people yet. I wanted to capture the atmosphere of the city. I was hoping to find the right old car. But there were just new ones everywhere. But I was rewarded for my patience. I discovered one old battered veteran which together with the typical appearance of the house became the basis of this photo of San Francisco. A little luck is always needed.

When I thought about the photo later, I decided to eliminate colors. They are not needed! The image contains significant lines and shapes. That old car in an oblique position contrasts excellently with horizontal and vertical lines of the house. This juxtaposition makes the picture great. Thanks to the high contrast, I suppressed many insignificant details in the image. I also had to retouch the surrounding cars near the one in the picture. I’m not embarrassed about it.

If you like the content of this website, do not forget to sign up for the newsletter.


How do you like this photo? / Jak se vám líbí tato fotografie?

Show results / Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...


Na prohlídku San Franciska jsem měl k dispozici pouhé tři hodinky. Chtěl jsem zachytit atmosféru města, které je známé svými ve svahu skloněnými ulicemi. Doufal jsem, že najdu ten správný automobil. Kolem chodníků však stály samé nové kousky. Už jsem pochyboval, že budu mít štěstí, ale byl jsem za svou trpělivost odměněn. Objevil jednoho jediného starého veterána, jenž spolu s typickým vzezřením domu dal základ této fotografii nálady San Franciska. Vždycky potřebuješ trochu štěstí.

Když jsem v klidu domova u monitoru o obrázku přemýšlel, rozhodl jsem se obětovat barvy a převést fotografii do odstínů černé a bílé. Dnes je to módní záležitost. Ale ne každé fotografii černobílá sluší. Má opodstatnění tam, kde barvy nejsou hlavním nosným prvkem obrazu, a kdy snímek obsahuje výrazné obrazotvorné tvary a linie. Stará amerika, nakloněná vzhůru v prudkém kopci, svým šikmým postavením vhodně kontrastuje se svislými a vodorovnými liniemi domu. Díky vysokému kontrastu se mi podařilo potlačit v obraze spoustu nepodstatných detailů. Také jsem vyretušoval okolní auta stojící nehorázně blízko automobilu na snímku.

Pokud se vám líbí obsah tohoto webu, nezapomeňte se registrovat k odběru newsletteru…