The comet with the technocratic name C/2020 F3 was discovered on March 2020 by the NEOWISE space telescope, which has discovered more than 33,000 new asteroids and comets since October 2010.

These days, the comet rises in the northeast sky around two o’clock in the morning, so it is necessary to get up early. In an hour and a half, it will begin to lose brightness due to the coming dawn.

I had to persuade myself to get out of the heated bed after the alarm at 01:15. Since we agreed with my friend the photographer Petr Pazour, I did not give up.

The comet rose above the horizon and moved towards the silhouette of Prague Castle. We were lucky because, in addition, noctilucent clouds shone over Prague – a phenomenon sometimes observable in our latitudes in the summer.

After three o’clock in the morning, we decided that the theatre in the sky was slowly coming to its end. We said goodbye and both went home to sleep. For completeness, Peter’s picture of the comet.

Kometa C/2020 F3 (NEOWISE) nad Prahou

Kometu s technokratickým názvem C/2020 F3 objevil koncem března 2020 vesmírný dalekohled NEOWISE, který za necelých deset let našel v hlubinách vesmíru více než 33 tisíc nových asteroidů a komet.

Tahle kometa je ale pěkná potvůrka. Vychází na severovýchodním nebi kolem druhé hodiny ranní, takže je nutné si na ni přivstat. Po třetí hodině díky přicházejícímu svítání postupně ztrácí svůj jas.

Musel jsem se přemlouvat, abych po zaznění budíčku v 01:15 vylezl z vyhřáté postele. Protože jsme ale byli domluveni s kamarádem fotografem Petrem Pazourem, hamba by mě fackovala, kdybych to vzdal.

Když jsme s Petrem přišli na předem domluvené místo ve Velké strahovské zahradě, Petr povídá: „tak už nám vyšla!“. Koukám na oblohu a nic. Teprve po chvíli jsem ji spatřil. Byla nádherná. Pomalu jsem začal stavět stativ a připravovat fotoaparát.

Kometa postupně nabírala výšku nad obzorem a posunovala se směrem k siluetě Pražského hradu. Měli jsme štěstí, protože navíc nad Prahou právě zářila noční svítící oblaka – v našich zeměpisných šířkách jev občas pozorovatelný během léta, ve výškách kolem 80 kilometrů nad zemským povrchem.

Krátce po třetí hodině ranní jsme usoudili, že nebeské divadlo pomalu končí. S Petrem jsme se rozloučili a oba vyrazili směr domov dospat dnešní noc. Pro úplnost ještě Petrova fotografie komety z dnešní noci.

Viděl jsem kometu, oblohou letěla, chtěl jsem jí zazpívat, ona mi zmizela…